kotiliesi

keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Leivontavälineitä

Sain toiveen postauksesta, jossa esittelisin leivonnassa käyttämiäni työvälineitä.
 Kiitos tästä toiveesta. 
Mielelläni toiveen toteutan ja ilomielin otan tulevaisuudessakin vastaan postaustoiveita.
 Voit esittää jonkun aihealueen, mistä haluaisit lukea tai vaikkapa tietyn leivonnaisen, josta haluaisit ohjetta.


Leivontaa voi harrastaa monipuolisesti melko vähin varustein. Nykyään mainostetaan hyvin monenlaisia leivontavälineitä ja toki niitä on mukava kokeilla ja käyttää. Enkä voi kieltää, etteikö moni uusi työväline helpottaisi leivontaa. Silti uskallan väittää, että yllättävän moni muotti tai muu leivontaväline on melko turha tai ainakin leivontaa voi monipuolisesti harrastaa kaikkia leivontavälineuutuuksia hankkimatta. 


Tässäpä esittelen muutamia perusvälineitä, joita ilman en pärjää. Täytyy myöntää, että meikäläisenkin varastoihin on kertynyt jo niin hurjat kasat leivontavälineitä, että menis muutama päivä kaikkien kuvaamiseen ja luettelemiseen ;)

Ostin muutama vuosi sitten pakin (oikeasti kalastajanpakki), jossa kulkee kätevästi välineet mukana minne ikinä tarviikaan kuljettaa.

Hyvä sahateräinen veitsi, kulmapaletti (takimmainen L-mallinen paletti)  ja muutama erikokoinen suorapaletti. Näitä ilman en leivonnassa pärjäisi. Hyvä veitsi on tärkeä kakkupohjan leikkauksessa ja erilaisten leivonnaisten leikkauksessa. Paleteilla on helppo levittää täytteet ja kuorrutteet.

Tässä muutamia koristeiden tekoon tarkoitettuja välineitä. Marsipaaniveitsellä saa leikattua sokerimassaa ja marsipaania niin, ettei kuorrute tartu veitseen. Muotteja koristeiden tekoon löytyy pilvin pimein, mutta muotoiluvälineillä saa muotoiltua ihan mitä vaan koristeita mielikuvituksen rajoissa.
 Pinsetit on oiva apu pikkutarkoissa koristeissa!Kuvassa takana olevailla (pun. + valk.) uraraapoilla saa tehtyä kauniin kermareunan kakkuun. 
Vinkkinä kerron, että rautakaupoista tapetti- ja maalihyllyiltä löytyy paljon erilaisia lastoja, joilla voi tehdä koristekuviota esim suklaaseen tai kermaan. 
Yllä olevassa kuvassa koristeet on asetettu Ikeasta ostetun pyörivän tarjottimen päälle. Tätä kyseistä tarjotinta käytän kakkujen koristelussa apuna. ( On muuten hyvä halpaversio satasia maksavista kakkuhyrristä ja hyvin toimii!)
 Pursotuksia, uraraappareunoja ym. on erittäin helppo tehdä pyörivällä alustalla. 

Lopuksi muutamia perustyllia mitä tykkään käyttää. Tähtityllalla saa ehkä eniten erilaisia kuvioita. 8-10 mm tähtitylla on eniten käytetty tylla ainakin minun keittiössä. Pursotinpussina käytän sekä kertakäyttöistä että tuota Leipurin- massapussia. Jos saman pursotuksen aikana vaihtaa välissä tyllaa, on kätevä käyttää tuota suutinta, jolla tyllan saa vaihdettua tyhjentämättä pussia välissä.

Tässäpä tällainen pintaraapaisu leivontavälineiden maailmasta. Kysykää ihmeessä, jos haluatte jostain tietää lisää. :)

6 kommenttia:

 1. Minun leivontavälineitä ovat mitat, nuolijat, kulhot, sähkövatkain.
  Nämähän oli kakun koristeluvälineitä.
  Näin nusnus pilkkua viilatakseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leivontavälineet- käsite on hyvin hyvin laaja ja ympäripyöreä. Totta on, että varmasti jokaisen leivontavälineisiin kuuluu ihan perus mitat, kulhot, nuolijat, vatkaimet jne. Näitä perustarvikkeita en täällä viitsinyt esitellä ja mainostaa. Eipä taitaisi kovin uusia juttuja monellekaan olla.
   Tietysti postauksessa esiteltävät välineet soveltuvat pitkälti koristeluun, mutta itse käytän massapusseja, paletteja ja muita ihan tavallisessa leivonnassakin. Voisiko arkikielellä ajatella koristelunkin pursotuksineen ja marsipaanitöineen kuuluvan myös leivonnan piiriin?

   Poista
 2. Kysyisin sellaista asiaa, että olisin hankkimassa esim. Confetista pursotusvälineitä, mutta en tiedä mitä minun kannattaisi tilata enimmäiseksi. Lisäksi on hankalaa hankkia tyllia ja pursotuspusseja ja välikappaleita, kun en tiedä mikä toimii minkäkin kanssa. Elikkäs olisiko mitenkään mahdollista että voisit vinkata minulle jotain, mitä minun kannattaisi lähteä hankkimaan?(: ei haittaa, jos et kerkeä tai muuta, mutta olisi todella kivaa jos saisin jotain apua näiden hankinnassa(:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kysymästä, mielelläni autan, jos vain voin avuksi olla :D

   Ensinnäkin kertakäyttöiset ja useimmat kestopussitkin toimivat niin, että yksinkertaisesti leikkaat pussin päästä tyllalle sopivan aukon. Tietysti mieluiten vähän kerrallaan, ettei suuaukosta tule vahingossa niin suuri, että tylla vain putoaa pois. Niinkin voi käydä ;)
   Suurin osa tyllista siis passaa samaan pussiin. Jos haluat käyttää kestopusseja, suosittelen, että ostat niitä muutaman. Esimerkiksi jättityllille ja pienemmille tyllille. Näin voit pelata leikkaamalla toiseen pienemmän ja toiseen isomman suuaukon.

   Jos olet hankkimassa tyllia lähinnä kerman pursottamiseen, suosittelen ostamaan ensimmäiseksi perus tähtityllan 8-10mm halkaisijaltaan. Tämä tylla on hyvin monikäyttöinen. Esimerkiksi Kinuskikissan sivuilta voit käydä katsomassa monet pursotusmallit, mitä tyllalla voi tehdä. (http://www.kinuskikissa.fi/pursotusmalleja/)
   Tietysti on makuasia, millaisia tyllia tykkää käyttää. Itse olen pikkuhiljaa ostanut uusia tyllia, kun olen opetellut uusia pursotusmalleja.

   Olen huono neuvomaan sinua välikappaleen ostossa, nimittäin itse olen saanut lahjana kaksi sellaista ihan vasta eli itse en ole ostanut ja hyvin olen ilmankin pärjännyt. Toki välikappale on kätevä, jos joutuu vaihtamaan yhden kakun pursotuksen aikana useasti tyllaa.
   Mulla on kuitenkin muovisia välikappaleita kaksi_hyvin pienille tyllille ja isommille tyllille. Suurin osa mun tyllavalikoimasta sopii näihin välikappaleisiin.

   Toivottavasti näistä sepustuksista oli jotain apua sinulle! :D Oikee antoisia hetkiä pursottamisen pariin :D

   Poista
  2. Kiitos ihan hirmu paljon!! Vastauksesi saattelemana uskallankin ryhtyä pursotusväline hankintoihini... viimein!(:
   Kiitos vielä siis, että autoit ja uhrasit aikaasi auttamaan:-)

   Poista
  3. Kiitos itsellesi, että sain olla avuksi! Leipominen ja kaikki siihen liittyvä antaa mulle niin paljon, että mielelläni autan muitakin alkuun, jos vaan sellaista voin tehdä!

   Jokos olet päässyt välineitä testailemaan? Olivatko hyviä hankintoja? :D

   Poista

Kiitos vierailusta.
Pienikin merkki piipahduksestasi ilahduttaa.