kotiliesi

torstai 29. toukokuuta 2014

MacaronitHeissan pitkästä aikaa!
Ja lämpimästi tervetuloa monet uudet lukijat.

Kesäloma on alkanut, mutta leipominen on vaan lisääntynyt. Keväthän on yhtä juhlaa ja se näkyy myös leipurin aikataulussa. 
On ollut mukavaa vaihtelua leipoa juhlaleivonnaisia. Laitan näistä viime viikkojen aikaansaannoksista pikkuhiljaa kuvaa ja ohjetta.

Ystävän häihin sain tehdä nämä macaronit. Minulla ei ole kovin vankkaa kokemusta näistä muotileivoksista, joten muutama harjoitussatsi täytyi leipoa. 
Vaikeuksien kautta kuitenkin voittoon! 
Voi sitä onnistumisen riemua, kun viimein sain mieleiset macaronit!

Ensi kerralla voin laittaa ohjetta täytteeseen. Nämä macaronit hääpari täyttää itse.
Tein macaronit Kermaruusu -blogin ohjeella. Kermaruusu on tehnyt lukuisia lukuisia macaroneja, joten luotin tämän ohjeen toimivuuteen ja hyvähän se olikin!

Macaronit
(n. 30 kaksipuoleista macaronia)

100g valkuaista
25g hienoa sokeria
110g mantelijauhetta
200g tomusokeria

Erottele valkuaiset ainakin päivää ennen macaronien valmistusta. Valkuaisten koostumus muuttuu siten, että sitko vähenee ja vaahdosta tulee kuohkeampi. Ota valkuaiset huoneenlämpöön noin tuntia ennen leipomisen aloittamista.

Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri keskenään monitoimikoneessa tai kulhossa. Siivilöi.

Laita kulhoon valkuaiset, vaahdota sähkövatkaimella tai yleiskoneessa. Kun valkuaiset ovat vaahtoutuneet, lisää sokeri pikkuhiljaa.
Vatkaa, kunnes vaahto on kiiltävää ja vispilään muodostuu nostettaessa teräviä huippuja. Varo kuitenkaan sekoittamasta vaahdosta liian kovaa ja kokkareista.

Jos haluat tehdä värillisiä macaroneita, lisää jauhe- tai pastaväri tässä vaiheessa.

Yhdistä manteli-tomusokeriseos valkuaisvaahtoon kahdessa erässä ja sekoita tasaiseksi taikinaksi nuolijalla nostellen. Jatka nostelua, kunnes taikina on hyvin sekoittunut, muttei kuitenkaan liian juoksevaa.
Voit kokeilla taikinan koostumusta nostamalla sitä lautaselle pienen nokareen. Jos
taikina levittyy laakeaksi, eikä pintaan jää n. 30sek kuluessa huippua, on koostumus oikea.

Laita massa pursotinpussiin, jossa on pieni suora tylla. Pursota leivinpaperoidulle pellille ympyröitä. Muista jättää hiukan leviämisvaraa.
Kopauta lopuksi peltiä muutaman kerran kevyesti pöytää vasten, jotta ilmakuplat hajoaisivat.

Anna macaronien kuivahtaa pöydällä n. 30 min tai kunnes niiden pintaan on muodostunut rapea kuori.
Paista 130- 150 asteisessa uunissa 10-20 minuuttia.

Anna macaronien jäähtyä hyvin paiston jälkeen, ennen kuin irrotat ne leivinpaperista.
Irrottamisessa kannattaa käyttää apuna lastaa tai raappaa!

Macaronit ennen paistoa. Lueskelin vinkkejä myös Painted By Cakes-blogista, missä on myös hyvin onnistuneita macaroneja.
Allekirjoitan oman kokemuksen perusteella näitä, kyseisestä blogista löytyviä vinkkejä:


  • Leivinpaperi kannattaa leikata juuri pellin kokoiseksi.
  • Mantelijauhe ja tomusokeri kannattaa käyttää  monitoimikoneessa ja siivilöidä.
  • Macaronien kuivumiseen, ennen paistoa vaikuttaa ilman kosteus. Joten kuivumisaika voi vaihdella kymmeniäkin minuutteja. Macaronin pintaa voi kokeilla varovasti sormella. Jos pintaan on muodostunut ns. kuiva kalvo, voi macaronit paistaa.
  • Paistolämpötila voi tosiaankin vaihdella 130-150 asteessa ja paistoaikaki 10 ja 20 minuutin välillä. Omassa uunissa paistoin 140 asteessa ja liki 15 minuuttia.
  • Mantelijauhe-tomusokeriseoksen lisäämisen jälkeen massaa täytyy uskaltaa sekoittaa tarpeeksi löysäksi. Pursotettaessa ei saa jäädä näkyviin nokaretta. Itse tein ensimmäisessä satsissa tämän virheen. Liian paksussa massassa mantelijauhe ei painunut kokonaan alas, vaan macaronin pinta jäi epätasaiseksi ja mattaiseksi.


Macaronit paiston jälkeen.1 kommentti:

  1. Olipa mukava kun kävit blogissani, niin löysin nämä sinun sivusi ja jäänkin samalla myös lukijaksi. Täällä on todella taidolla tehtyjä leivonnaisia!! Nyt tiedän mistä käyn etsimässä herkkusyömisten ohjeita, kun niitä kaipailen :)

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta.
Pienikin merkki piipahduksestasi ilahduttaa.